En lekfull och festlig servering som får både barn och vuxna att le när den ställs fram. Perfekt till glöggminglet, adventshelgen eller som en charmig detalj på julbordet.
Här använder du en hel brieost som bas för att skapa ett tomteansikte. Sedan bygger du upp tomtens luva med skinka eller salami och fyller brickan med dina favorittillbehör. Resultatet blir både gott och oemotståndligt dekorativt.
Du behöver:
- 1 hel brieost
- Prosciutto, serranoskinka eller salami
- Svarta vindruvor eller oliver till ögon
- Eventuellt små bitar av grönsaker eller frukt till näsa
- Kex, charkuterier, frukt, bär eller nötter till brickan
Gör så här:
1. Skär av halva locket på brieosten. Använd sedan locket för att skära ut detaljerna: mustaschen och kanten på tomteluvan. Placera delarna på brieostens yta så att ansiktet tar form.
2. Fäst ögon och näsa. Skär ut små bitar av svarta vindruvor eller oliver för att göra ögon och en näsa. Placera dem mitt på brieosten där ansiktet ska vara.
3. Lägg brieost-tomten på en större bricka och forma tomteluvan med prosciutto, serranoskinka eller salami. Vik eller rulla skivorna och lägg dem tätt så att luvan ser fyllig och tydlig ut.
4. Fyll ut brickanLägg brieost-tomten på en större bricka och fyll runt den med kex, charkuterier, frukt, bär eller nötter. Välj sådant du själv gillar eller anpassa efter gästerna. Ju mer färg och variation desto trevligare helhetsintryck.
Tips!
Gör en polkastång genom att varva skivade tomater med mozzarella och garnera med lite basilika runt.