Smaskig smördegsgran

En smördegsgran är både dekorativ och riktigt god. Den passar perfekt som tilltugg på adventsbrunchen, som en liten förrätt före julbordet eller som inslag på nyårsmiddagen. Frasig smördeg, grönkål, krämig färskost och smakrik ost blir tillsammans en riktig höjdare.

Du behöver (ca 4 till 6 portioner):
  • 60 g grönkål
  • Ca 20 g smör till stekning
  • 1 rulle smördeg
  • 100 g färskost
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 50 till 100 g riven ost, gärna västerbottenost
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här:

1. Förbered grönkålen genom att ta bort bladen från stjälken. Hacka bladen fint och fräs dem i smöret tills de är mjuka och sjunkit ihop ordentligt. Salta och peppra.

2. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).

3. Rulla ut smördegen. Vrid kortsidan uppåt och skär ut en lång triangel i mitten av degen, med toppen högst upp och basen i de nedre hörnen. Lyft bort degbitarna på sidorna. Vänd dem och lägg ihop dem till en likadan triangel på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ihop skarven försiktigt.

4. Gör fyllningen genom att blanda färskost, riven vitlök och grönkål. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Bred röran över triangeln på plåten och toppa med riven ost.

5. Placera den andra smördegstriangeln ovanpå och tryck till lätt.

6. Skär ut granens grenar, tänk att det finns en stam i mitten. Skär remsor längs kanterna, två till tre centimeter breda, men lämna cirka en centimeter i mitten så stammen håller ihop.

7. Tvinna grenarna, snurra varje remsa två till tre varv.

8. Pensla granen med ägg och grädda i 16–18 minuter, tills den är gyllene och frasig.

Tips!

Förbered smördegsgranen i god tid. Montera och fyll den som vanligt men vänta med penslingen. Frys in granen som den är på en plåt. När det är dags att servera tar du fram den, låter den tina och penslar med ägg precis innan gräddning. Perfekt när man vill ligga steget före under de mer intensiva juledagarna.

Bild Recept Smordegsgran Puff Alt