Julig och fräsch apelsinssallad

När julens smaker gärna får vara både ljusa, fräscha och lite festliga — då är den här salladen ett självklart inslag. Den kombinerar saftiga apelsiner och granatäpplekärnor med söt honungsrostad mandel, fräsch mynta och en lätt ton av kanel. Perfekt som frisk brytning på julbordet, som nyårs-tilltugg eller till adventsbrunchen.

Du behöver (ca 4 portioner):
  • 6 apelsiner

  • 1 granatäpple

  • 1 dl skållad mandel

  • 2–3 msk flytande honung + extra till ringling

  • 1/2 tsk malen kanel

  • En handfull mynta, grovt hackad

Gör så här:

1 .Värm en torr stekpanna på medelvärme. Rosta mandlarna tills de blir lätt gyllene, passa dem noga så de inte bränns. Ta av från värmen och låt svalna. Vänd gärna mandeln i lite honung direkt när de är varma.

2. Skala apelsinerna med kniv så att det vita också tas bort. Skär i tunna skivor eller filéer. Plocka försiktigt ut granatäpplekärnorna.

3. Lägg apelsin­skivorna fint upplagda på ett stort fat eller i en salladsskål. Strö över granatäpplekärnor jämnt.

4. Krydda och smaksätt! Pudra över malen kanel. Strö över hackad mynta. Toppa med den honungsrostade mandeln. Ringla gärna lite extra flytande honung över salladen precis före servering.

Bild Apelsinsallad Puff (1)