När fläderbuskarna blommar, är det dags att göra egen saft. Perfekt att servera kall, blandad med is eller som en bas i olika drinkar. Fläderblomssaft är lätt att göra och smakar ljuvligt av somriga dagar.
Du behöver (ca 2 liter):
• 25-30 stora fläderblomsklasar
• 2 stora eller 3 små citroner
• 1 1/2 l vatten
• 1 1/2 l strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
• 1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)
Gör så här:
1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
2. Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor.
3. Varva blomklasar och citron i en bunke.
4. Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
5. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
7. Späd med vatten eller kolsyrat vatten vid servering.
