Snart är äppeltid här och med olika sorter kan du variera pajen och få fram olika smaknyanser. Pröva dig fram! Vill du redan nu testa något annorlunda, så följ receptet här. Pekannötterna kan bytas ut mot valnötter, mandel eller hasselnötter – eller plockas bort helt vid eventuella allergier. I stället för traditionell vaniljsås lyxas pajen till med lemon curd-grädde. Mums!
Pajen:
• 5–6 syrliga äpplen såsom Granny Smith eller Aroma
• 1 tsk färsk rosmarin
• 1 msk citronsaft
• 2 msk farinsocker
• 2 tsk kanel
• 1 dl pekannötter
• 50 g smör
• 1 dl havregryn
• 1 dl vetemjöl
• 1/2 dl socker
• 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka skivor.
2. Finhacka den färska rosmarinen.
3. Lägg äpplena och rosmarinen i en bunke och blanda med citronsaft, farinsocker, och kanel.
4. Grovhacka pekannötterna.
5. I en annan bunke blandar du samman smör, havregryn, vetemjöl, pekannötter, socker och vaniljsocker tills det blir en smulig massa.
6. Lägg äppelblandningen i en smord pajform och strö över smuldegen jämnt.
7. Baka i ugnen på 200°C i 25–30 minuter eller tills smuldegen är gyllene och äpplena mjuka.
Tips:
Lite flingsalt i smuldegen ger en spännande smakdimension. Våga prova!
Sås:
• 2 dl vispgrädde
• 1/2 dl lemon curd
• 1 tsk florsocker (valfritt)
Gör så här:
1. Vispa grädden tills den blir fluffig och lätt.
2. Vänd försiktigt ner lemon curd med en slickepott.
3. Tillsätt florsocker om du vill ha lite extra sötma.
4. Blanda till en mjuk och härlig konsistens.
Tänk på att låta äppelpajen svalna lite innan servering. Det är snällare mot munnen, låter smakerna komma fram och gör att klicken med lemon curd-grädde håller sig fluffig.
