3 x varm choklad

När hösten smyger sig på och kvällarna blir kyligare finns det inget bättre än en kopp värmande choklad. Här är tre smarriga varianter på varm choklad som förgyller säsongen.

Varm choklad med s’mores

Du behöver (för 2 koppar):
• 2 dl mjölk
• 1 dl vatten
• 1/4 dl kakao
• 2 msk chokladsås
• 2 msk socker
• 1 krm salt
• 1/2 dl marshmallows

Gör så här:
Sätt ugnen på ”grill”. Hur varmt du ska ha beror på vilken ugn du har, testa dig fram och börja vid 125 grader. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm upp vätskan på medelhög värme i ett par minuter. Häll sedan i kakao, socker och salt och vispa lätt. När allt är blandat häller du i vätskan i två ugnssäkra koppar. Fyll upp med marshmallows i båda och ställ dessa på ett galler i ugnen. Håll koll så att marshmallowsen får en gyllenbrun färg, då är det dags att ta ut kopparna (obs: använd en grytlapp!). Häll över chokladsås och servera genast.



Varm choklad med kaffesmak

Du behöver (för 2 koppar):
• 1 dl kaffebönor
• 8 dl mjölk
• 100 g mjölkchoklad
• Grädde, marshmallows och kakao till topping

Gör så här:
Rosta kaffebönorna i en torr stekpanna i 5 minuter. Sjud sedan kaffebönorna och mjölken i 10 minuter. Sila mjölken. Lägg chokladen i muggarna. Häll på mjölken och rör om. Dekorera med grädde, marshmallows och lite kakao.

 

Varm choklad med kardemumma

Du behöver (för 2 koppar):
• 2 msk kakao
• 4 msk ljust muscovadosocker
• 1 tsk svarta kardemummakärnor
• 6 dl mjölk
• 1 dl vispgrädde till topping


Gör så här:
Blanda kakao och muscovadosocker i en stor kopp. Stöt kardemumman i en mortel och koka upp den tillsammans med mjölken. Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet. Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker.

 

 

Bild 1 Kardemumma